Hjernen lar oss oppleve og samhandle med verden rundt oss. Men hvordan lader egentlig hjernen vår opp batteriene sine? Du gjettet riktig, vi sover. Søvn er ikke bare en hviletilstand; det er en oppladingsprosess som gjør at hjernen vår kan fungere optimalt. Mens vi sover, bearbeider hjernen vår nye erfaringer og informasjon, samtidig som den fjerner avfallsstoffer som hoper seg opp mens vi er våkne. Hjernen styrer utskillelse av hormoner og proteiner, regulerer temperatur, appetitt og humør for å sikre at hjernen vår er klar for nye utfordringer som venter oss neste dag.
Men hva skjer hvis vi ikke får nok søvn? Hvordan påvirker det hjernen vår? Og hva hvis hjernen blir syk eller skadet, hvordan påvirker det søvnen vår?
Bli med oss på en interaktiv sofaprat med søvnforskere og lær om det fascinerende forholdet mellom søvn og hjernen!
PROGRAM
Økt 1: Oppskriften på en god natts søvn
Du har sikkert hørt om viktigheten av å få nok søvn, men hva betyr egentlig «nok»? Handler det kun om søvnvarighet, eller er det flere ting som spiller inn? I denne økten skal vi snakke om hva en god natts søvn er og hva som skjer i hjernen vår når vi sover. Så enten du er en morgenfugl eller en natteravn, bli med oss på denne reisen for å avdekke hemmelighetene bak optimal søvn.
Økt 2: Søvnens kraft
Søvn er viktig for vår helse og velvære. Men hva skjer hvis hjernen blir syk eller skadet? Sammenhengen mellom søvn og helse blir enda tydeligere ved tilstander som migrene, multippel sklerose eller hjernerystelse. I denne økten prøver vi å finne ut av hvordan søvn kan påvirkes når hjernen er syk, men også hvordan søvn kan bidra til bedre helse.
Arrangert av NorHEAD, NTNU og St. Olavs Hospital
Vi gjør oppmerksom på at det vil bli tatt bilder under festivalen dagene 22. og 23 september. Bildene vil kun bli benyttet til kommunikasjon og informasjon knyttet til festivalen fremover.