More than just going to the movies
«Vi er over oss av begeistring over å kunne holde før-premiere på After Yang før den vises på kino i Norge», sier Kosmorama direktør Silje Engnes. Kosmorama er Trondheims årlige filmfestival og en av Hyfers samarbeidspartnere. «Det tilhører sjeldenhetene at vi kan komme premieredatoen i forkjøpet, særlig når det er så mye oppmerksomhet rundt en film. Men distribusjonsselskapet Arthouse hadde sansen for Hyfer og vårt samarbeid med NTNU, som bringer kunst og kultur sammen».
Filmen, som vises på Nova Kino 22. september klokka 18.30, forteller historien om en liten familie i nær fremtid. Jake (Colin Farrell) og Kyra (Jodie Turner-Smith) bor med sin adopterte datter Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja) og Yang (Justin H. Min). Sistnevnte er en android tvilling som skal lære Mika om hennes språk og kulturelle opphav. Når Yang slutter å virke blir familien stilt ovenfor spørsmål om kjærlighet, tilhørighet og tap.
“Selv synes jeg After Yang er en flott film», sier Silje. «Skuespillerne er fantastiske, historien er stemningsfull og Kongonada er en ny og spennende regissør. Jeg mener også at filmens timing er perfekt for tiden vi lever i. Den stiller spørsmål om hvor langt teknologien kan nå, og hvor tett kunstig intelligens og menneskelighet kan komme. Mange filmer har løftet fram tilsvarende problemstilling før, men After Yang gjør det med et friskt pust.»
I søken etter svar på noen av spørsmålene som stilles i filmen, vil Kosmoramas Mads Outzen intervjue et forskerpanel rette etter førpremieren. Panelet vil grave dypere i filmens tematikk og trekke tråder til relevant forskning og egen erfaring.
Inga Strümke, som forsker på kunstig intelligens, er en av deltakerne i panelet. Hun har store forventninger til filmen; “Jeg elsker sci-fi og tror mange forskere gjør det samme. Som en astrofysiker og god venn av meg ofte sier ‘Veien til stjerne er lagt av science fiction’.»
Forskningsmiljøet er ikke nødvendigvis positive når fagfeltet deres forenkles i filmverdenen. Inga er derimot genuint positiv til at kunst og kulturfeltet stiller eksistensielle spørsmål om kunstig intelligens – det var denne tematikken som dro henne til faget i første omgang
“Det eneste jeg går lei av er bildet Hollywood maler av at kunstig intelligens skal ta over verden. Av samme grunn er jeg så begeistret for After Yang, nettopp fordi den ikke er frykt-basert», forklarer Inga. «Denne filmen handler ikke om at kunstig intelligens blir en fare eller fiende, men om en familie som savner den. Det er en historie jeg virkelig ser frem til”.
Inga er ikke i tvil om at nye perspektiver kan inspirere forskere, samt bringe fagfeltet ut til et bredere publikum. «Det er ekstra relevant for kunstig intelligens, siden det allerede er en stor del av hverdagen vår. Derfor håper jeg et bredt publikum vil se filmen, og ikke minst reflektere over den i etterkant!».
After Yanghar førpremiere under Hyferfestiavlen – 22. september kl. 18.30 på Nova Kino. Etter førpremieren blir det paneldebatt om filmen og spørsmålene den reiser.